måndag 23 maj 2011

Utställning på utställning på utställning...

Så många roliga utställningar nu att det nästan inte går att hinna med... Det som slog mig i förra veckan var att många av skolorna har så tydligt olika profiler, och hur roligt det är att få ta del av de olika visionerna på så kort tid. Allt från genuint hantverk och tradition till rent konceptuellt tänkande och industriell forskning. Det sätter igång hjärnan ordentligt i alla olika riktningar och korsningar. På torsdagen hann jag både till Konstfacks examensvisning och Textilhögskolans vernissage av utställningen "From Dignity To Eternity" på Galleri KG52. (Men jag längtar nästan ännu mer till Textilhögskolans examensvisning den 31 maj, så mer om THS alldeles snart igen...) På fredagen bar det av till ateljén i Borlänge och på eftermiddagen gjorde vi en liten utflykt till Sätergläntan och deras vårutställning.

En favorit från Konstfacksutställningen var för en gångs skull inte inom det textila fältet. Här är en del av konstverket "Vad står på menyn?" av Victoria Da Cruz.

Sofia M. Westin "Creature"

Ulrika Hägglöf "Draped delusion"   

På Sätergläntan hade sömnadseleverna en väldigt trevlig modevisning av kreationer inspirerade både från dräkt och modernt. (Tyvärr har jag inte namnen på kreatörerna, förlåt för det. Men vackra kläder har de skapat!) Och som vanligt när man är på Sätergläntan, så hade de väldigt god fika :-)Och så här fint är det på ateljén nu...
 Äntligen kan man fika utomhus! På bilden nedan syns mattor som numera fungerar som sittunderlag för den vårkalla bänken. Mattorna är vävda på ateljén troligen på 1940-talet. Under kriget så var det svårt med material och man fick tillfälle att experimentera, bland annat så användes restprodukter från pappersbruk som vävmaterial. Möjligen är dessa mattor exempel på det. I bakgrunden syns också en förlaga till en vävnad av Dagmar Lodén, ett vattenfall som har blivit vår kompis vid uteplatsen.
 Och här är vår älskade garnhylla med ullgarner. Det mesta från Wålstedts förstås! Nästa gång jag är uppe så hoppas jag ta lite mer bilder från den stora vävnaden som vävs nu. Men det blir inte förrän nästa vecka tyvärr...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar