fredag 10 juni 2011

190 centimeter...

11 centimer i veckan är målet. För två väverskor på 30 timmar vardera. Är det inte fantastiskt att vi kan få arbeta på detta sätt i dagens samhälle? Jag ska inte säga att det alltid är helt stressfritt, den ska ju bli klar i tid och det är ett krävande arbete. Men att det ändå är möjligt att låta detta kreativa arbete med händerna få ta den tid det behöver. Att varje nockas färgblandning får väljas för hand, och väljas om inför varje inslags nya utmaningar.

Helena Hernmarcks "Spirit Bear" i vävstolen. Foto: Frida Lindberg
Nu har Ebba och Jenny kommit 190 centimeter (kanske lite mer, jag tog bilderna för några dagar sedan) Den färdiga vävnaden ska bli 3,66m. (Inte 4,66 som jag råkade skriva i andra inlägget!)
Helena Hernmarcks "Spirit Bear" i vävstolen. Foto: Frida Lindberg
Här ovan ser man hur den svartvita skissen i naturlig storlek är fäst under varpen. Utifrån den ses  konturerna av alla former i bilden. Men färgerna väljs efter en mindre skiss, den skymtas lite längre bort i bilden. Varpen är av 4 trådar lingarn 16/2 som tvinnas. Ofta är en del av varptrådarna i en komplementfärg till vävnadens färgskala, som här med den röda varpen mot det gröna i vävnaden.

Helena Hernmarcks "Spirit Bear" i vävstolen. Foto: Frida Lindberg   
Det används mycket garner och många olika färger till vävnaden, det är en härlig teknik på det sättet. Mycket av våra garner kommer från Wålstedts i Dala-Floda. Ett fantastiskt spinneri som också har en spännande historia. Där spinns och färgas mycket av garnerna till Helenas vävnader. Hon brukar själv åka dit och vara med vid färgningen inför stora vävnader. På bilden ovan syns garnnockor som väntar på att få vävas in i vävnaden. 

Vålbergsgarner från Wålstedts Foto: www.walstedts.se
Till hösten kommer vävnaden att vara klar, då tänkte vi passa på att visa den på ateljén och samtidigt ha invigning av våra nya lokaler. Så har man vägarna förbi Borlänge då kan det vara värt ett besök!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar