onsdag 1 juni 2011

Denna vecka har det blivit mycket åkande, måndagen tillbringades i Borlänge med hela Handarbetets Vänner. Det var väldigt trevligt!

Och tisdag bar det av till Borås över dagen för att se på Textilhögskolans examensutställning på Textilmuseet. Jag träffade Ingrid Moldin som arbetar på THS (och som är med i Team Hernmarck) och hon var snäll nog att visa mig runt bland de fantastiska maskinparkerna för vävning och trikå. Det var väldigt inspirerande, och alltid roligt att se så mycket kunskap samlas i ett och samma hus. Fast jag glömde att fotografera... det var så mycket att titta på att jag helt glömde bort... Tur att man får en ny ursäkt att åka dit i höst då det blir vävmässa i just Borås.

Men åter till examensutställningen. Borås är staden för framtidens textilier, man samarbetar mycket med industrin och forskar på massa spännande smarta textilier som exempelvis kan leda ljus eller ljud. Man håller också på med härliga miljöprojekt och textilier som kan användas inom medicin. Denna inriktning syns också i utställningen. Det var både textildesign och modedesign som visade sina examensarbeten, både med utställning och modevisning.

På textildesign fanns det mycket spännande. Något jag verkligen fastnade för var Pattra Pattanawalas "Oasis". Hon arbetar med textilier för offentlig miljö som skapar mer privata rum i en annars hektisk miljö. Textilierna berör fler sinnen än känsel och syn, de involverar också hörsel och interaktion. När man rör draperiet kommer olika ljud, detta på grund av insydda elektroder. Vackert och organiskt uttryck!
Pattra Pattanawala

Pattra Pattanawala Foto: exit11.se
Pattra Pattanawala Foto: exit11.se

Pattra Pattanawala
Lekfulla tyger i serien "Blandband" av Sara Sjögren
Sara Sjögren "Blandband"

Sara Sjögren "Blandband"
Härlig utomhusfilt av Anna Benettsson, man blir lite sugen på att smälta in som en sten och läsa en god bok.

Jag satt lite dumt till för att ta kort på modevisningen men som tur är finns en trevlig hemsida där både modedesign- och textildesignelevernas examensarbeten presenteras. Nu börjar examensutställningssäsongen sakta men säkert ta slut. Tur att det kommer andra utställningar i sommar som man kan titta på. Ett exempel är Slowcraft som har vernissage den 1a juli, kanske ska fortsätta mitt resande lite till i sommar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar