onsdag 10 augusti 2011

Är du tillbaka från semestern?

Nordiska museet presenterar varje månad ett föremål ur sina samlingar på sin hemsida. Ofta lyckas de också hitta föremål som är aktuella eller som refererar till en aktuell händelse. Denna månad i kräfttider så är ett recept på citronbrännvin från Cajsa Warg månadens föremål.

Ett recept på citronbrännvin av Cajsa Warg, i en bok från år 1755. Foto Mats Landin © Nordiska museet. 
Förra årets föremål från augusti månad var detta kort månadens föremål, med en fråga kring svenskarnas allt senare semester. Så här står det;Statarpar på väg hem från semestern, 1946. Foto Gunnar Lundh © Nordiska museet.
Är du tillbaka från semestern?

Svenskarna förlägger sin semester allt senare. För inte så länge sedan gick Sverige på halvfart under juli månad då fabriker och företag stängde igen under den fyra veckor långa industrisemestern. Idag är trenden att skjuta fram semestern något eller att dela upp den i flera kortare ledigheter.

Fotografiet är taget 1949 och föreställer ett statarpar på väg hem från semestern. Den första lagstadgade ledigheten infördes 1936 och var två veckor lång. Sedan 1978 har anställda i Sverige rätt till fem veckors ledighet. (Text från Nordiska museet) Ett trevligt initiativ från Nordiska museet och ett bra sätt att synliggöra iallafall en lite större del av deras samlingar (de har över 1,5 miljoner föremål!) Och ja, jag är definitivt tillbaks efter semestern! Full rulle nu inför färdigställandet av Spirit Bear och de kommande evenemangen i september.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar