måndag 22 augusti 2011

Ett besök på Nationalmuseum kan ge många överraskningar...

Nu när det är mycket som snurrar på många håll så är det skönt att ta ett litet avbrott och återfå inspiration. Ett besök på Nationalmuseums konsthantverksavdelning slår ju aldrig fel. Det bästa med den är de hurtsar med lådor man kan gå å dra i, varje låda innehåller något textilt från samlingarna. Bra sätt att tillgängliggöra en större del av samlingen tycker jag. Jag fotade lite grann men det blev inte så bra med tanke på att det mesta var bakom glas.

Astrid Sampe, delar ur linnelinjen på Nationalmuseum. Foto: Frida Lindberg
Bland annat hittade jag dessa handdukar från Astrid Sampes "Linnelinjen" som introducerades 1954. Med "Linnelinjen" så speglar Astrid den långa traditionen av färg som en lyxvara i vardagen. Här återintroducerar hon den med ett modernt formspråk. Mer om detta och andra spännande textilkonstnärer från 1900-talet fram till idag kan du se i K Special programmet "Tyget en slitstark historia" på SVTplay fram till början på september. Definitivt att rekommendera!!

Dora Jung "Barntransport" 1943, Nationalmuseum Foto: Frida Lindberg


En annan klassiker som är svår att motstå är den finska textilkonstnärinnan Dora Jung. Hon är känd för sina vävnader i damastteknik, både brukstextilier och konstverk. Denna damast kallad "Barntransport" från 1943 bär tydliga tecken av samtidens krigstid.

Förra året kom också en nyhet, det finska väveriet Lapuan Kankurit har tagit upp några av Dora Jungs damastmönster igen! Vilken lycka! Här är några exempel.

Bordsduk Kielo, Dora Jung Foto: www.lapuankankurit.fi

Bordsduk 100 Rosor, Dora Jung Foto: www.lapuankankurit.fi

Bordsduk & servetter 100 Rosor, Dora Jung Foto: www.lapuankankurit.fi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar