torsdag 6 oktober 2011

Textilierna rullas iväg...

Nu i dagarna plockade vi ned utställningen "Textil i Rullning". Det har verkligen varit otroligt roligt att få arbeta med utställningen och också att få njuta av den under så lång tid. I tisdags vågade vi oss på att klippa ned den trasmatta som besökarna på utställningen har kunnat väva på. Vävstolen har stått på utställningen och det har varit fritt fram att slå in några inslag efter bästa förmåga.

När vi nu för första gången skulle betrakta denna skapelse hade vi väl inte de största förväntningarna. Men döm om vår förvåning när ur vävstolen kom en lång välvävd matta i alla dess färger. Några väverskor har till och med vågat sig ifrån den traditionella tuskaften och gjort både inplock, snärj och ryaknutar. (Snärjen och inplocken kan nog vara inspiration från Hernmarck-tekniken!) Och detta blev resultatet...

Matta från utställningen "Textil i rullning" skapad av besökarna. Foto: Alice Lund Textilier AB
Matta från utställningen "Textil i rullning" skapad av besökarna. Foto: Alice Lund Textilier AB
En annan verkligt trevlig överraskning rörande utställningen var Helena Hernmarcks beslut att skänka en av sina stora vävnader "Que Vadis" till Sveriges Vägmuseum som tack för det fantastiska arbete som de lagt ned på utställningen. Vävnaden har varit med på utställningen och nu kommer den istället för att åka tillbaks till USA alltså stanna hos Maria och Jan-Olof på museet. Jag är så glad för detta!

Helena Hernmarck och vävnaden "Que vadis", numera i Sveriges Vägmuseums ägo.
Foto: Alice Lund Textilier AB

 Om några veckor kommer både trasmattan och Helena Hernmarcks "Que Vadis" att visa på Sveriges Vägmuseum. Jag återkommer om mer info!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar