onsdag 23 november 2011

Kantiljer...

Nu är jag på ateljén igen, lite jobb att göra (även om jag egentligen inte jobbar, men det är ju svårt att slita sig...). Och såklart ska jag forska.

Idag har jag börjat titta lite på mer på Sofias teknik och det material hon gärna använder. En sak som ofta återkommer både på de befintliga verken men också i skrift är kantiljer. Vad är då detta kan man ju undra?
Lådor med kantiljer i, Alice Lund Textiliers ateljé
Foto: Frida Lindberg
Nationalencykopedin vill att kantiljer ska vara "kanti´lj, spiralformad metalltråd, vanligtvis av guld eller silver, virad så att en tät spirallängd bildas, vilken används i guldbroderi på t.ex. uniformer." Men på ateljén används mest kantiljer av annan typ av tråd. De ser ut så här;

Kantiljer, Alice Lund Textiliers ateljé Foto: Frida Lindberg
Sofia använde dessa snoddar, eller kantiljer som det kallats på ateljén, som komplement till applikationerna. De har en textil kärna som är omspunnen tätt, tätt av en tråd, som exempelvis kan utgöras av silke.

Det kan man se exempel på "Radiovågor", en applikation vi har kvar på ateljén. (Som jag har skrivit om innan, se här) Det är en applikation med kantiljer.

Sofia Widén "Radiovågor" Foto: Alice Lund Textilier AB
 De vita tunnare linjerna är kantiljer och resten av kompositionen är utförd i applikation av olika tyger med olika kvaliteter. Kantiljerna sys ofta ned med läggsöm.
Detalj Sofia Widén "Radiovågor"
Foto: Alice Lund Textilier AB
Ett annat exempel är detta broderi, helt utfört i kantilj! Det är en provvävnad till ett större altarbrun. (Fina prover man gjorde på den tiden...)Komponerat av Sofia såklart.

Provvävnad till ett altarbrun av Sofia Widén
Foto: Alice Lund Textilier AB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar