fredag 27 januari 2012

Alice Lund Textilier in english!

En tid nu har jag funderat på att börja skriva bloggen på både svenska och engelska. Det är ju roligt om så många som möjligt kan få ta del av Alice Lund Textiliers härliga värld. Och jag har detta år också flera roliga internationella evenemang att se fram emot.
I juni är det en stor internationell kongress om folkkonst och kulturarv ordnad av IOV, den ska jag medverka på och ser väldigt mycket fram emot det. Årets tema är "Youth empowerment in the Intangible Cultural Heritage". Jag har ganska länge intresserat mig för det immateriella kulturarvet, alltså det kulturarv som inte går att ta på som exempelvis kunskaper, dans och musik. När jag läste textilvetenskap i Uppsala skrev jag min c-uppsats om handvävningen som en del av det immateriella kulturarvet så det ska bli spännande att få nya infallsvinklar om ämnet på kongressen.

Helena Hernmarcks "Folk Costume Details", 2006. 466cm x 293 cm
Foto: Tommy Hellström

Den andra stora händelsen i sommar blir Helena Hernmarcks stora utställning på American Swedish Institute i Minneapolis, USA. The American Swedish Institute har sedan tidigare en vävnad av Helena, "Folk Costume Details". Den beställdes 2006 och har sedan dess väntat på att deras nya byggnad ska bli färdig så att den kan bli upphängd. Och nu börjar äntligen byggnationen bli klar och till sommaren kommer det nya institutet att invigas. Det firas även med en stor utställning av Helena Hernmarck med över 15 stora vävnader på temat "In our Nature". Utöver Helenas vävnader kommer också Team Hernmarck att vara med på utställningen.

I samma veva som utställningen har vernissage, i slutet av juli, kommer även Helena Hernmarck ha en 3-dagars workshop om hennes teknik. Så är man i krokarna och är sugen på att få ta del av Helenas fantastiska teknik så är det verkligen att rekommendera! Jag gick ju en kurs för henne på Sätergläntan 2009 och det var så fascinerande att få ta del av hennes teknik och sätt att se på textil.Så här såg våra försök från ljust till mörkt ut;

Bild från Helena Hernmarcks vävkurs på Sätergläntan 2009
Foto: Inger Lundqvist

Och här är inbjudan till workshopen i Minneapolis, ansökan ska vara inne före 15 april, så sök nu! Vill ni har mer info så maila mig; frida@alicelund.se


For the english speakers!
Welcome to the blog "Alice, ateljén och jag"! I will try to do a short summary of my blog in English at the end of every post on the blog. This year I will attend several international events. In june, Sweden is the host of IOV World Youth Congress which I am attending. The subject this year is “Youth empowerment in the Intangible Cultural Heritage”, very interesting! Another thing to look forward to this summer is Helena Hernmarck's large exhibition at the American Swedish Institute in Minneapolis. In conjunction with the opening Helena is doing a 3-day workshop introducing her technique. Apply now! She also has an amazing website.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar