fredag 24 februari 2012

En liten resa söderut

I veckan har jag varit på en liten resa söderut, till Göteborg och Borås. I Göteborg var jag på Röhsska museet och tittade på några föremål från deras magasin, signerat Sofia Widén och Alice Lund såklart. Jag hade av någon anledning inte varit på Röhsska museet innan så detta var verkligen ett trevligt besök. Först var jag i magasinen och fick se bland annat en bonad av Sofia Widén kallad "Tjäderspel". Den är verkligen vacker. Jag har tidigare sett bild och skiss av bonaden men det går inte att jämföra med verkligheten - så det var definitivt dagens höjdpunkt!

Sofia Widén "Tjäderspel" 1959
Foto: Alice Lund Textilier AB
Det tryckta tyget som ingår i kompositionen kallas "Kastanj" och är också designat av Sofia Widén.

Detalj av Sofia Widén "Tjäderspel" 1959
Foto: Alice Lund Textilier AB
Det fanns även ett annat tryckt tyg av Sofia Widén i deras samlingar. Ett tyg med det inte så politiskt korrekta namnet "Negerstammar".

Tryckt tyg "Negerstammar" av Sofia Widén
Foto: Alice Lund Textilier AB
Efter att jag hade varit nere i magasinet så hade jag en sån tur att Röhsskas bibliotek var öppet! Om man är intresserad av böcker om design, form och konsthantverk så rekommenderar jag starkt ett besök. Jag hittade en väldans massa böcker som jag gärna vill äga. Bland annat denna (som jag senare hittade på ett antikvariat i Göteborg). Men mer om Sten Kauppis fantastiska värld en annan gång...

Foto: Frida Lindberg
 Senare under dagen gjorde jag också en tur bland utställningarna eftersom jag inte varit där tidigare. Också mycket trevligt. Jag gillade speciellt basutställningen om form från 1850 fram till idag. Frida Hansens draperi "Vilde Roser" var vävd i en väldigt vacker teknik där varpen fick bli en del av kompositionen.

Frida Hansen draperi "Vilde Roser", ca 1900, Röhsska Museet
Foto: Alice Lund Textilier AB

Detalj av Frida Hansen draperi "Vilde Roser" ca 1900, Röhsska Museet
Foto: Alice Lund Textilier AB
 En annan vacker vävnad, av Anni Albers i Bauhausstil, från 1925.

Väggtextil av Anni Albers 1925, Röhsska Museet
Foto: Alice Lund Textilier AB
Det blev en kort visit i Göteborg, dagen efter åkte jag vidare till Borås. Där åkte jag till Textilmuseet och fick se vad de hade av Alice Lund i sina samlingar. Alice Lund samarbetade länge med Borås Jaquardväfveri och det finns många prover från deras produktion bevarat på Textilmuseet. Bland annat dessa snygga gardin- och draperityger;

Draperi "Mjärdar" 1959 av Alice Lund för Borås Jacquardväfveri
Foto: Alice Lund Textilier AB
Gardin/Draperi "Krus" 1958 av Alice Lund för Borås Jacquardväfveri
Foto: Alice Lund Textilier AB
Vissa av textilierna har lite extra historia. På en lapp står det om tyget "Trienale" att "Varan komponerades 1957 på uppdrag av Svenska Slöjdföreningen att användas som bakgrund till stål och glas som visades på Svenska avdelningen vid Trienalen i Milano samma år. Belönades med guldmedalj."
Gardin/Draperi "Trienale" 1957 av Alice Lund för Borås Jacquardväfveri
Foto: Alice Lund Textilier AB
 Och om detta draperi "Brutna stavar" står det att det var komponerat till utställningen H55 i Helsingborg 1955.

Draperi "Brutna Stavar" 1955 av Alice Lund för Borås Jacquardväfveri
Foto: Alice Lund Textilier AB

Det blev ett kort besök i Borås också för jag ville gärna hinna hem till ett föredrag på Konstfack. Under våren pågår nämligen en föreläsningsserie om design i samband med Designhall, som jag tidigare berättat om. Denna föreläsning handlade om hur företag kan använda sig av sin designhistoria, föreläsare var VDn för Centrum för Näringslivshistoria, Alexander Husebye. Här nedan en rolig reklam för livsförsäkringar;

Foto: Alice Lund Textilier AB
Under våren kommer flera intressanta föreläsningar ordnade av Designhall. Nästa är torsdagen den 8e mars, då handlar det om kvinnliga designentreprenörer. Värt ett besök om man är i Stockholmsområdet!

 This week I've been on a trip to the south of Sweden. I visited two museums, Röhsska museet in Gothenburg and Textilmuseet in Borås. They were nice enough to show me their samples from Alice Lund and Sofia Widén. I also had some time to see the museums, a short but pleasant trip!

1 kommentar:

  1. Otroligt vilka intressanta textilier Du hittar!
    Det gröna tyget "Mjärdar" kan man tro att Du sett innan Du gjorde Ditt "Löv"!
    Inger

    SvaraRadera