onsdag 27 juni 2012

Hej igen Sofia!

Äntligen ska jag få dyka ned i arkiven igen! Efter sommaren ska jag fortsätta med ett nytt forskningsprojekt om textilkonstnärinnan Sofia Widén. Det föregående projektet fokuserade på hennes produktion av profana bonader i applikation som utfördes på Sofia Widén Textilier under 1950-talet.

Skiss till bonad i applikation "Soria Moria" av Sofia Widén
Skiss tillhörande Alice Lund Textiliers arkiv
 I detta projekt ska jag mer fokusera på att få en överblick av Sofia Widén Textilier, Sofias egen ateljé hon drev jämte Alice Lund i huset i Hytting under 1950-talet. Innan jul så hände nämligen något fantastiskt. Jag hade genom en bekant fått nys om att det fanns en man som för ett antal år sedan hade börjat på ett större projekt om Sofia Widén men hur det hade gått med det visste man inte. Jag fick namn och adress och skickade ett brev där jag förklarade vem jag var och att jag nu forskade om Sofia Widén. Min förhoppning var att han kanske hade gamla anteckningar eller bra förteckningar över tillgängligt material om Sofia Widén (det finns ju oväntat lite publicerat material om henne...).
Arkivet på Alice Lund Textilier med de återfunna pärmarna på skrivbordet
Foto: Alice Lund Textilier AB
Svaret jag fick från denna man var defintivt över förväntan! Han hade för kanske 30 år sedan bestämt sig för att forska om Sofia Widén och hade genom Sven Johansson, den dåvarande ägaren av Alice Lund Textilier, fått låna ett stort material från ateljén som var bevarat från Sofia Widén Textilier. Livet är ju som det är - det blir inte alltid som man tänkt sig - och han hade av olika skäl inte blivit färdig med sitt arbete men hade haft kvar materialet och hade inte nu vetat vart han skulle göra av det eller om ALT fanns kvar. Så det slutade med att jag blev hembjuden till honom och fick hämta sju pärmar med fotografier av framställda alster från Sofia Widén och urklipp från tidningar. Allt högst troligen sammanställt av Sofia Widén själv under 1950-talet! Så fantastiskt att få återföra en sådan betydande del av arkivmaterialet från Sofia Widéns verksamhet till dess rätta plats.

Det är alltså från främst detta material som jag ska försöka skapa mig en bild av Sofia Widén Textilier under 1950-talet. Så tack Stiftelsen Agnes Geijers fond för nordisk textilforskning för möjligheten att fortsätta forska!

1 kommentar:

  1. Härligt att Sofia Widéns skiss igen.
    Vilken skatt att gå igenom. Hur ska Du kunna vänta till hösten med detta?!
    Häls. Inger

    SvaraRadera